عوارض جانبی مصرف بیش از اندازه روغن ماهی، تولید کنندگان ماهی تلاش کرده اند تا آن را به عنوان یک درمان همه کاره به بازار عرضه کنند. در ادامه ما مزایای مختلف روغن ماهی که برخی از آنها مبتنی بر شواهد علمی خاص هستند و برخی نیز تنها بر اساس مطالعات حیوانی بیان شده اند را مورد بررسی قرار می دهیم. ما پیشنهاد می کنیم که خوانندگان قبل از تصمیم گیری آگاهانه به طور کامل آموزش ببینند، نه اینکه تحت تاثیر تبلیغات منفی و مثبت در مورد کاربرد های سودمند روغن ماهی قرار بگیرند.
عوارض جانبی مصرف بیش از اندازه روغن ماهی
اگرچه روغن ماهی دارای منافع بسیاری است، مصرف بیش از حد آن ممکن است سبب حساسیت و عوارض جانبی شود. به ویژه افرادی که به غذاهای دریایی و ماهی حساس هستند، اثراتی مانند کهیر و تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را تجربه می کنند.
در صورت مصرف بیش از حد، ممکن است فرد تنفس بد، ناراحتی معده، مدفوع شل، خلط، تهوع، ضربان قلب نامنظم و بیماری مزمن را تجربه کند. اطمینان حاصل کنید که بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نکنید و در صورت حساسیت به ماهی، از مصرف آن اجتناب می نمایید. اجازه دهید برخی از عوارض جانبی را با هم مرور کنیم:
کودکان
مصرف بیش از حد روغن ماهی توسط کودکان می تواند به واکنش های آلرژیک مانند خارش، عطسه یا سرفه خشک منجرشود و همچنین ممکن است سیستم ایمنی بدن آنها را تضعیف نماید.
زنان باردار
با وجود اینکه روغن ماهی دارای مزایایی برای زنان باردار است اما محتوای جیوه موجود در آن می تواند به حافظه، توانایی شنوایی، مهارت های شناختی و بینایی کودک آسیب برساند.
افسردگی و اختلال دوقطبی
هرچند این روغن میتواند در سلامت روان موثر باشد اما مصرف بیش از حد روغن ماهی ممکن است علائم افسردگی و اختلال دوقطبی را افزایش دهد.
سرطان و بیماری کبد
اگر از دیابت، سرطان و بیماری کبد رنج می برید، از مصرف بیش از حد خودداری کنید زیرا ممکن است این بیماری را بدتر کند.
دیابت و فشار خون پایین
مصرف بیش از حد روغن ماهی می تواند سطح فشار خون را به پایین تر از سطح طبیعی کاهش دهد.
احتیاط در مصرف دوز روغن ماهی:
دوز بیش از حد روغن ماهی می تواند آلرژی و اثرات جانبی بر بدن داشته باشد. علاوه بر این، اگر شرایط خاصی دارید، روغن ماهی می تواند مشکل ساز باشد بنابراین لازم است مکمل های روغن ماهی را با احتیاط مصرف کنید. علاوه بر این، روغن ماهی را می توان در انواع مختلف مصرف کرد. همچنین می توان این روغن را در قالب مکمل های غذایی متمرکز مثل مایع، قرص، کپسول، قرص یا ژل نرم وارد بدن نمود. همچنین، درجات دارویی مختلفی از این روغن وجود دارد. لازم نیست به طور مداوم روغن ماهی دارویی یا حتی مکمل ها را مصرف کنید. شما همچنین باید با دکتر خود مشورت کنید تا دوز و نوع مصرف را تایید نماید.
باید روغن های گیاهی را با روغن ماهی جایگزین کنیم؟
جواب کوتاه، نه است. وب سایت های بسیاری وجود دارد که توصیه می کنند مردم به منظور افزایش میزان مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ از روغن ماهی به جای روغن سبزیجات استفاده کنند. روغن ماهی منبع خوبی از اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ است و باید مصرف شود، اما لزوما این موضوع بدین معنی نیست که باید روغن های گیاهی را با روغن ماهی جایگزین کنید.
سه نوع اسید چرب امگا ۳ وجود دارد: اسید آلفا لینولنیک (ALA)، اسید داکوساگزنئوئیک (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA). هر سه مورد برای بدن مهم هستند. منابع گیاهی از جمله روغن تخم کتان، روغن سویا، روغن شاهدانه، روغن کانولا، روغن گردو ، چیا و توفو از ALA غنی هستند. بدن انسان توانایی تبدیل ALA به DHA و EPA را دارد، هرچند محدودیت های خاصی برای این تبدیل وجود دارد.
چقدر روغن ماهی برای بدن مناسب است؟
روغن ماهی را می توان به کمک روش های مختلف مانند کپسول مصرف کرد یا می توان در غذاهای روزانه از آن استفاده نمود. دوز مصرفی نباید بیش از ۳ کپسول روغن ماهی در روز باشد. ۱۰۰۰ میلی گرم روغن ماهی حاوی حدود ۳۰۰ میلی گرم اسید چرب امگا ۳ است بنابراین شما می توانید از این مقدار روغن ماهی در وعده های غذایی خود استفاده کنید. مصرف روزانه ۳۰۰۰ میلی گرم یا کمتر برای همه ایمن است. زنان باردار و شیرده می توانند حدود ۳۲۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنند.